Kafè: Man-fre 10-21 | Lør 10-18

Artikler > Slik lykkes du med gjærbakst.

Slik lykkes du med gjærbakst.

Når du skal bake gjærbakst, er en av de viktigste ingrediensene GOD TID. Selve jobben tar ikke lang tid, men deigen trenger god til tid til å eltes og heves. 

Her er en fin grunnoppskrift på søt gjærbakst.

 

Du trenger:

6 dl melk

1,1 kg hvetemel

150 g sukker

3 ts havsalt

3 ts malt kardemomme

50 g gjær

150 g meierismør

 

Egg til pensling.

Varm opp melken til ca. 35 grader  og smelt smøret i den varme melken.

Ha mel (hold av litt til å justere deigen med underveis) sukker, havsalt, kardemomme og gjær i en bakebolle, rør litt rundt før du tilsetter vesken, så alt det tørre og gjæren får blandet seg litt.

Tilsett så melken med det smeltede smøret i, og elt i 10 – 12 minutter. Her er det best å bruke en kjøkkenmaskin, men har du ikke det, er det bare å røre i vei med håndkraft.

Juster med mer mel om det trengs. Deigen skal være glatt, silkemyk og nesten slippe kanten på bakebollen.

Dekk over bollen med plast eller et kjøkkenhåndklede og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time, avhengig hvor varmt det er i rommet.

Forvarm ovnen på 190 grader.

Når deigen er ferdig hevet, baker du ut det du vil, og lar det etterheve i ca. 30 min.

Vi bakte boller og eplestang av denne deigen her.

Bollene stekte vi i 10. min.

Hvetestangen i 15 min.

Fra vi startet og til alt var ferdig stekt, gikk det ca. 2 timer.

30 min. med jobb og 1 timer og 30 min. til heving.

 Dette er Gunhild sin oppskrift som hun bruker når hun baker hjemme. Da lager hun i tillegg til boller en hvetestang som hun fyller med epler, kanel og sukker. Denne gangen strødde vi mandler og perlesukker på toppen. Du kan også ha på melis.

Slik lager du Gunhild sin hvetestang med epler, kanel og sukker.

Kjevle ut deigen til et rektangel.

 

Skrell eplene og del de i båter. Legg de tett i tett og strø på kanel og sukker.

Pensle sidene med egg, og legg de oppå eplene.

 

Legg hvetestangen med skjøten ned og snitt overfalten.

(Vi snitter overfalten, for elles sprekker den ved steking)

Så er det bare å kose seg.